Openingsuren

Dinsdag - Zaterdag 9.30u - 12.00u
12.30u - 18.30u Zondag 9.30u - 12.30u

Geschiedenis

De stamboom van de familie Verstraete gaat terug tot 1627, waarin winkeliers, schoenmakers en kleermakers elkaar opvolgden.

De Hoeksteen

De basis van het kleermakers beroep werd door Francies Verstraete gelegd rond 1857. Naast zijn werk als schoenmaker begon hij ook werkkledij te maken om op de wekelijkse markt te verkopen.

Het Anker Gelicht

In 1891 stapte zijn zoon Livinus (Fientje) Verstraete in het hewelijksbootje met Angelika Verschoote. Het jonge echtpaar vestigde zich op het Kerkplein en opende de kledingzaak “In den Anker”. Ze verkochten niet alleen werkkledij maar ook maatpakken, hoeden & petten. Aan de maatpakken was heel veel werk want het pak moest perfect zitten. De kleinste schouder afwijking rug kromming of heup assymetrie verwerkte de kleermaker in zijn patroon. Zo kon je een fijne kleermaker onderscheiden van een gewone.
Fientje Verstraete ging in die tijd ook dikwijls aan huis bij zijn klanten om de maten op te nemen en de pakken aan te passen.

De Derde Generatie

De 4 kinderen van Fientje en Angelika gingen op hun beurt ook allen de kledingbranche in. De dochters zetten de winkel op het Kerkplein verder. nestor vestigde zich in 1924 als meester-kleermaker op de Markt en Frans opende in het Rootje op de Markt een derde huis.
De Zaken van Nestor draaiden goed. Hij stond bekend als een goed kleermaker en zijn echtgenote had heel wat commerciƫle talenten.
Ze namen 6 helpers aan: kleermakers, naaisters en leerling kleermakers. Als er in een familie iemand overleed dan moesten Nestor en zijn ploeg soms vier Ć  vijf dagen tot 14 rouw pakken op maat afleveren. Er werd dan gewerkt van 5 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Niet alleen hoogtijdagen, begrafenissen en huwelijken bepaalden de deadlines van de kleermaker. Op donderdag kwamen alle voerlui uit het ganse Meetjesland naar Eeklo. Nestor moest er dus voor zorgen dat bepaalde bestellingen op die dag kant en klaar aan de kapstok hingen, zodat de voermannen ze bij zijn klanten op het platteland konden afleveren.

Jong Geleerd, Oud Gedaan.

Cesar, de zoon van Nestor werd al van jongs af aan in de zaak ingeschakeld. Hij moest de strijkijzers gebruiksklaar maken en de driegdraden uit een kostuum verwijderen.
Langzaam aan raakte Cesar met knippen en naaien vertrouwd. Voor het ontwerpen van patronen ging hij naar de zondagsschool in Brugge.

De Andere Loot

In 1946 overleed Nestor op 52 jarige leeftijd en zette zijn vrouw Rachel de winkel en het atelier verder. Toen in 1954 Cesar het bedrijf overname, verschenen ook de eerste accessoires in de etalage. Dassen, strikjes en overhemden, kon je samen met je maatpak aanschaffen.
In de jaren ’60 & ’70 veroverde de confectie kleding de markt. De familie Verstraete zag in dat je met kopen en verkopen van confectie kledij veel meer kon verdienen. Zo word het atelier langzaam afgebouwd en uiteindelijk stopgezet.
Tot nu toe werd er in de textiel zaak enkel mannen kledij verkocht, maar nu werd het gamma uitgebreid met meer sportieve dames kledij.

En nu?

De opeenvolgende generaties Verstraete hebben zicht steeds weten te handhaven in de snel evoluerende kledingsector. De opmars van de grote kledingketen betekent een nieuwe uitdaging. Maar oudere klanten zakken nog steeds naar hun vertrouwde adres af en een aanzienlijke groep jongeren wijst massakledij categoriek af. Met het persoonlijk contact tussen klant en verkoper, hun vindingrijkheid en hun alerte handelsgeest heeft ook de jongste generatie Verstraete enkele waardevolle troeven in handen.